Min bilder
Namn:
Plats: Danderyd, Stockholms län, Sweden

måndag, oktober 06, 2008

Berga Gård

En stor del av helgen har jag varit i Berga Gård här i Danderyd, dvs den soliga delen av helgen. Den moderata kommunstyrelsegruppen samlas där en gång om året för att gå igenom den kommande budgeten för kommunen. Det brukar vara intressanta diskussioner o föredragningar. I år känns det dock extra osäkert med tanke på alla varningsklockor som ringer för en kommande nergång i ekonomin. Det blir därför en försiktig budget som läggs.
Berga Gård ligger alldeles vid E18, innan Danderyds Kyrka. Delen ovan vetter mot vägen men ligger en bit in så den syns inte från motorvägen.

Danderyds kommun äger gården sedan mitten av sextiotalet Den bortersta delen på bilden ovan är uthyrd som bostad. Den hitersta delen hyrs ut till mindre fester o sammankomster. Gården är mycket söt inne, passar bra för middagar med ca 10-16 personer.
Berga har anor sedan vikingatiden. Jordbruk har bedrivits på ägorna kring gården i alla tider. Tillhörde i många år Djursholmsgodset mellan 15oo-talet och fram till 1875 då Berga blev en självständig egendom och existerade ända fram till försäljningen till kommunen.

5 Comments:

Blogger Filifjonkan 1 said...

Ingrid hej. Ja det är lite varning för nedgång i Sveriges portmonnä. kan man säga enkelt så försiktig budget är nog väldigt klokt tills man får se hur det går Berga gård funderar har inte Årstafrun varit där som gäst när det begav sig vill minnas att det omnämns i Årstafruns dagbok? Lite osäker är jag nu för det var så länge sedan jag läste den. Men trevligt att ni kan njuta av den gamla fina interiören Ha en bra avslutning på dagen

3:57 em  
Blogger Ingrid E said...

Filifjonkan! Det där med Årstafrun har jag inte hört förut.
Ja det är trevligt att vara i byggnader med historik. Hoppas att du också får en bra avslutning på kvällen själv skall jag på sammanträde nu.

4:04 em  
Anonymous Anonym said...

Himmel vad du är insatt i allt...fattar inte var du får allt ifrån...men du har ett gott intresse för kulturen...det är då ett som är sant...härligt...

9:41 em  
Blogger Hannele på Hisingen said...

Det ser mysigt ut, tänk att det gamla finns kvar. Även på Hisingen verkar ekonomin gunga, kan bero på att vi aldrig köper nya bilar...

11:07 em  
Blogger Ingrid E said...

Anna! Har varit i farten i många år nu o en del har fastnat:-)Kultur i form av vår historia intresserar mig.

Hannele! Här finns en del gamla gårdar kvar. Undrar om bilfabriken finns kvar i framtiden.

11:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home