Min bilder
Namn:
Plats: Danderyd, Stockholms län, Sweden

tisdag, februari 17, 2009

Brand

För någon vecka sedan brann ett hus på Noragårdsvägen i Danderyd. Tog en liten promenad dit för det är i min närhet. Huset ägs av kommunen. Vi har velat riva det o grannhuset (gula villan i bakgrunden) för det är dåliga hus med bl a mögel. Studentbostäder har diskuterats men grannarna har motsatt sig detta. Helt klart har varit att husen ska rivas men det är alltså inte klart vad som ska komma istället.
Enligt media var det påtänt. Turligt nog var ingen hemma vid branden.
Inte en bräda blev kvar, den trappan kommer aldrig mer att användas.
När jag stod o fotograferade dök brandkåren upp! Hela tre bilar men de var inte på akutbesök. Jag noterade dock att brandförsvaret fortfarande utger sig för att heta Södra Roslagens brandförsvar. Ni som följer min blogg vet att det nu heter Storstockholms brandförsvar. Tycker nog att det gamla emblemet med de olika kommunernas vapen var finare än det nya.
De båda kommunerna till vänster (!) i emblemet är Täby i blått och därunder Danderyd.
Brandmännen var tydligen och tittade på Tekniska Nämndhuset. Det har stått tomt i några år och är i så dåligt skick att det ska rivas. Kanske ska brandkåren träna på huset? Bra att det tas ner med rivning eller uppeldning. Villan tvärs över gatan visar på hur farligt det kan vara med övergivna hus, de blir snabbt förslummade men risk för bränder. Eftersom det ligger en skola alldeles i närheten så vill vi absolut inte ha några olyckor.
Med tekniska nämndhuset försvinner sista resterna av kommunen Danderyds köping. Huset var kommunhus på den tiden. Kommunens gamla vapen som fortfarande finns kvar i dörrglaset är ett minne av den tiden.

10 Comments:

Blogger Hannele på Hisingen said...

Grannar sätter sej alltid på tvären... jag skriver alfrig på såna listor, vill inte hindra nån annan att förverkliga sina drömmar.

12:47 em  
Anonymous Anonym said...

hihi, så här börjar också jakten på övergivna hus ;)

12:48 em  
Blogger Ingrid E said...

Hannele! Bra för oftast är dessa listor bara en reaktion mot allt nytt. Efteråt är man oftast nöjd. Ett levande samhälle måste få förändras.
Tyvärr, det blir nog inga fler övergivna hus för med de huspriser som vi har i Danderyd finns knappt några.

1:45 em  
Blogger Anna tassar in.. said...

Oj här var det brandbilar o grejer..och där kom du med kameran som värsta journalisten..du har lite talanger Ingrid..såg du några snygga brandmän? :)

5:08 em  
Blogger NinaH said...

Det är lite sorgligt och lite spännande när miljöer förändras.... Man är lite kluven liksom. Men säkert blir det gott i kvarteret i slutändan!;-) Lycka till!

11:02 em  
Blogger Ingrid E said...

Anna! Snarare tvärt om - där var jag med kameran o då dök brandkåren upp. Visst var det några brandmän att vila ögonen på.:-)

Nina! Behåll det som är fint men våga förändra det som är dåligt. Vi hoppas att där kan bli något fint. Ingen vill bevara det gamla kommunalhuset för det är för dåligt. Förhoppningsvis kan det bli bra bostäder istället.

2:38 fm  
Blogger Anna tassar in.. said...

Hah ha jag visste väl det..brandmän är ju alltid så snygga..:)

4:21 em  
Blogger Ingrid E said...

Anna! Om inte annat så tycker brandmännen att de är snygga. Det fick jag lära mig i Göteborg där brandmännen körde ambulanser o ofta var på avdelningen.

4:56 em  
Blogger Filifjonkan 1 said...

Ja bränder är otäcka saker men så länge ingen människa kommer till skada får man vara glad.Gamla emblem är oftast väldigt fina det är synd om de tar väck dem men det blir väl tvunget förstår jag förr eller senare

5:24 em  
Blogger Ingrid E said...

Filifjonkan! Denna gång skadades bara materia. Ja det är synd att de gamla emblemen tas bort. Förhoppningsvis bevaras de o blir lätta att hitta med Internet.

6:23 em  

Skicka en kommentar

<< Home