Min bilder
Namn:
Plats: Danderyd, Stockholms län, Sweden

fredag, februari 01, 2008

Jobbet

Som nattpersonal på sjukhus är det alltid lite kul att komma till avdelningen dagtid och se patienterna uppe. Jag har arbetat i samma hus men på olika avdelningar sedan 1987! Rutinerna kring frukosten säger en hel del om hur vården för äldre har förändrats och framförallt synen på våra äldre.
Då var det långvård. Få kom därifrån med livet i behåll. Idag är det geriatrisk klinik. De flesta kommer in för vård och rehabilitering efter fraktur eller stroke. De flesta åker efter vården tillbaka till sitt hem. Några till sjukhem och ett fåtal avlider.
Så till frukosten. Då 1987 hade vi en jättekastrull med välling som stod och blev sakta varm på spisen, vi bredde smörgåsar och vi kokade kaffe. Kl halv fem på morgonen. Frukosten åts runt åtta. Först försvann vällingen. Bakteriehärden. Sedan smörgåsarna och i år kaffet. Nu ses den som en självklarhet att patienterna är individer och skall ha en fräsch frukost efter eget önskemål, caffe latte, choklad, vanligt kaffe nu finns valmöjligheten även här.

8 Comments:

Blogger Strumpstickan said...

Visst är det skönt att det blir bättre, jag jobbade i långvården på vasa sjukhus här på 80-talet...

4:53 em  
Blogger Ingrid E said...

Strumpstickan! Ja det har verkligen blivit bättre. Jag jobbade på Vasa på 70-talet och det var fruktansvärt. Synen som man hade på våra äldre, men det började att komma in ett annat tankesätt redan då men det tog tid innan det ändrades i praktiken.

5:00 em  
Anonymous Hanneles paradis said...

Låter bra, komme roch fikar där. Vår vän Elisabeth R pratade i går i radio, att många gamla har näringsbrist på sjukhus.
Läste i tidningen i veckan att även par ska få bo tillsammans, fast den ene är friskare, skönt.

5:58 em  
Blogger Ingrid E said...

Hannele! Träffade Elisabeth häromdagen, i gången under Gamla Stans tunnelbanestation.
Såg Elisabeth på TV igår hos Stina Dabrowski.
Många äldre är deppade tror att om de slutar äta så där det. Så är inte fallet utan deras tillvara blir bara sämre med bl a sjukhusvård. Stort etiskt spörsmål hur vi skall ställa oss till dessa. Tvångsmatning är en dålig utväg.
Geriatriska är inget boende utan sjukhus för äldre så här får par inte bo ihop, även om det någon enstaka gång faktiskt har hänt efter en bilolycka.

6:43 em  
Anonymous annebelle said...

Härligt! Dock har inte hemtjänsten gått samma positiva utveckling till mötes, i alla fall inte där jag känner till den.

11:59 em  
Blogger Ingrid E said...

Annebelle! Som tur är förändras även hemtjänsten men sakta o med mycket motstånd. Här i Danderyd kan man välja bland ca 15 företag och det är under utveckling att man själv skall få bestämma vad man vill ha utfört. Borde inte det vara självklart?
Provade själv på hemtjänst med ett privat företag när jag satt hemma med bruten fotled. De var mycket bra t ex ringde de alltid o berättade när de skulle komma och vem som kom.

5:50 em  
Anonymous Hannele said...

jag vill ha välling till frukost, om jag hamnar där

3:31 em  
Blogger Ingrid E said...

Hannele! Det skall du få, tillagad direkt för dig, inte efter två timmar på spisen.

3:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home