Min bilder
Namn:
Plats: Danderyd, Stockholms län, Sweden

fredag, juli 11, 2008

Borgen, Fornvillan

Lovade för länge sedan Eva Agnes att ta bilder från hennes Borgen i Danderyd. Därifrån har hon härliga barndomsminnen. I dessa sommardagar ser man inte mycket av den fina Fornvillan. Som tur är så var jag där och fotograferade i våras.
Fornvillan byggden 1895 efter ritningar av Astrid Kellberg-Frumerie vars make köpte hela Borgenområdet 1886-87 för 3.900 kr!
1919 sålde de området med hus till en andelsförening tillhörande Svenska Missionsförbundet. De bedrev pensionatrörelse i Semesterhemmet Borgen fram till 1943. Därefter övertog Valhalla Missionsförsamling i Stockholm andelsföreningen och bedrev pensionat till 1963.
Byggföretaget Construkta köpte området i slutet av 70-talet och byggde kedjehus på en del av området.
När jag flyttade till Danderyd i början av 80-talet var Brittish Primary school i Fornvillan.
Därefter stod huset övergivet och förföll. De vackra fönstrena krossades, balkongräcken mm knäcktes. Efter viss debatt beslöt kommunfullmäktige att Fornvillan skulle säljas till privatpersoner. De har renoverat Fornvillan fantastiskt fint. Återställt den fornnordiskt romantiska stil som huset byggdes i. Filmen om Zorn använde Fornvillans fasad för utomhusscener.
Har naturligtvis Googlat Fornvillan Borgen och då kommit i kontakt med en del vykort från förr i tiden, från pensionatepoken! Sommar och interiör , vinter
Information om Fornvillan har jag hämtat från skrifter som Danderyds Hembygdsförening har gett ut.
Du är väl medlem i din hembygdsförening? De gör en stor insats i att bevara vår historia. Här kan du hitta din förening.
Imorgon kommer det mer om Borgenområdet.

Etiketter: ,

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

M mm man blir imponerad av byggnadskonsten.. tänk vilket arbete dom ofta gjorde förr... för att det rent estetiskt skulle tilltala.

1:42 em  
Blogger Ingrid E said...

Anna! Ja vilka vackra och fantasifulla hus man byggde åt sig förr i tden. Speciellt om en kvinna var inblandad i ritandet.

1:50 em  
Blogger NinaH said...

Historia- och inte minst den närliggande- är så viktig! Och intressant! Tack för beskrivningen av Fornvillans dito. Så klart man ska vara medlem i hembygsförening! Jag är det både där jag bor & där jag kommer ifrån!;-) Och du Ingrid- jag har ett litet meddelande till dig på min blog!

1:29 fm  
Blogger Ingrid E said...

Nina! Tack för utmärkelsen!
Glädjer mig att du är med i hembygdsföreningar. De gör ett så viktigt arbete. Närhistoria är viktig.

4:19 fm  
Blogger Eva Agnes said...

Jag trodde absolut att jag kommenterat din berättelse och dina bilder om Borgenvillan.
Men där ser man. Detr hade jag inte. Jag har lite bilder tagna i slutet på åttiotalet då jag var och besökte Per Eklöf som bor Ekbacksvägen ner från mitt hus och första till höger. En liten funkisvilla med pelare. Hans föräldrar bodde i den villan.
Kommer inte ihåg vad vägen hette. Men busshållplasten var där nere. Gick man sedan Ekbacksvägen rakt fram fanns på vänster sida ett litet gult träus som inrymde ett bageri. Oj! Det var ett lyckoställe för mig.
Tillbaks till Borgenvillan. Kommer man från PO:s och går rakt ner för den backen med Borgen på vånster hand låg det ett hotell eller pensinat till höger. Vi bodde där en natt innan vi flyttade till Göteborg.
Det blev långt. Jag tror att jag ska göra en post på min egen blog.
Kramar Eva Agnes

6:44 em  
Blogger Ingrid E said...

Eva Agnes! Dina vänner bor på Noragårdsvägen. Där går bussen än idag, nu som nr 602. Hotellet gissar jag låg i Stenvillan som tillhörde Borgenområdet och Missionsförbundet.
Vet du att du kan gå in på Eniro och se vyer på bl a Fornvillan o andra hus i Danderyd. Sök på adress i Eniro. Gå sedan in på karta och där utsikt eller flygfoto.
Kul om du lägger ut bilderna hos dig.

12:34 fm  
Blogger Eta S said...

Borgen betyder mycket för mig. Här har jag firat jular, sommarlov och även bott ett år under 40 och 50- talet. Min faster var föreståndare och det missionsförbundet som drev det. I köket styrde kokerskan Greta sin personal med varm hand.trädgårdsmästaren såg till att det fanns blommor till alla borden i restaurangen och färska grönsaker.många bröllop ägde rum, ibland två stycken samtidigt.Prinsessan Sibylla kom på besök och jag fick ge henne blommor.

3:14 em  

Skicka en kommentar

<< Home