Ingrids blandning

Min bilder
Namn:
Plats: Danderyd, Stockholms län, Sweden

onsdag, september 29, 2010

Kläder i Umeå

Umeå är ju en stad med många ungdomar och det sätter sin prägel på stan. Vid vår promenad utmed älven gick vi förbi ungdomens hus och denna skylt fångade vårt intresse.
Det visade sig att klädbiblioteket faktiskt är ett sådant. Medlemsskapet kostar 50 kr och sedan får man låna kläder. Vid returen så tvättar biblioteket kläderna. Smart idé för fattiga studenter. Just nu har man massor med kläder så det är bara att komma o låna!
För oss lite mognare damer har jag en egen affär i Umeå. Denna gång fotade jag inte bara utsidan ute var inne och handlade också. Ingrids var en riktigt trevlig bekantskap.

måndag, september 27, 2010

Umeå Cellfängelse

Det ska erkännas att jag tillbringade mina nätter i Umeå i en cell på cellfängelset i centrala Umeå. Det stod klart 1861 och de sista fångarna flyttade ut 1981.
Cell nummer 4 var min. Inte stor men jag sov väldigt bra där.
Liksom Långholmen i Stockholm har det gamla fängelset gjorts om till hotell_o_vandrarhem. Rekommenderas. Här bor man bra och centralt i en liten cell.
Fängelsemiljön är bevarad, på andra sidan på fotot ovan, är prästens läspulpet kvar.
Där finns ett litet museum med bla denna ansiktsmask. Den bar fången då den vistades bland andra fångar för att de inte skulle bli bekanta med varandra o fortsätta umgås efter fängelsetiden.
Cellen var bekväm och helt ok för två nätter. Skulle inte vilja tillbringa flera år där dock.

torsdag, september 23, 2010

Umeå

Har haft en fantastiskt trevlig helg i Umeå med mysiga vänner för att fira 60-åring.
Skylten fick oss dock att fundera över en annan skylt över en helt annan port.
Umeå bjuder på mycket. Fredag kväll uppträdande i denna glaslåda. Intressant! :-)
Bondens marknad hade jag turen att gå på lördag förmiddag. Det blev mjukt tunnbröd och tomatpaprika inhandlat. Var sugen på mer för Västerbotten har verkligen massor med god mat.
Söndag avslutades med en promenad utmed älven. En skön promenad i fint väder. Har inte Stockholm haft något liknande som denna hand i Strömmen?

onsdag, september 22, 2010

Gunnar Brusewitz - Naturens antecknare

Idag öppnar en utställning med Gunnar Brusewitz tavlor. Igår var jag där på vernissage. Träffade också vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och fick småpratat med henne. Det var väldigt länge sedan sist.
Mycket trevligt att få se Gunnar Brusewitz tavlor. Favoriten är nog Grimsholmen (Halland).
Utställningen visas på Naturhistoriska riksmuseet vid Stockholms Universitet.
De 83 tavlorna kommer från det privata museet Ringsegården, Falkenberg. Tyvärr var det inte öppet när jag var där nere i somras så det var kul att få se utställningen i Stockholm istället.

Etiketter:

tisdag, september 21, 2010

Valslut

Nu städas det upp efter valet. Vår valstuga flyttades med flaggan i topp trots det dåliga valresultatet. Morgondagens rösträkning kan bli en rysare - vi behöver ett visst antal röster för att majoriteten - bestående av M och Kd - skall bestå. Du kan följa sammanräkningen hos valmyndigheten
Vårt kommunalråd Gunnar Oom får göra det mesta, även flytta valstugan.

Valhelgen var jag i Umeå. Kul se hur valrörelsen var där. Det var ett stort intresse för valet, stor aktivitet.
Moderaterna i Umeå gick starkt framåt vilket naturligtvis glädjer kommunalrådet Anders Ågren.

fredag, september 17, 2010

Slutspurt

Nu är det bara några dagar kvar till valet. För första gången har jag förtidsröstat. Fredrik Reinfeldt o moderaterna fick mina röster i de tre valen.
Anna Maria Corazza Bildt besökte oss i valstugan här i Mörby Centrum.
För dagen hade en medlem bakat jättegoda tårtor och muffins. Mycket populärt! De sista dagarna bjuds på bullar o popcorn i valstugan. Passa på!
Hoppas verkligen det går bra för alla fyra partier i Alliansen. Underbart att samarbetet mellan dessa partier fungerar så bra. För Sveriges bästa - låt det få fortsätta så!

tisdag, september 14, 2010

Gamla Stan igen

Hannele avslutade sitt besök i Stockholm där det började - i Gamla Stan. Vi gick på gator som jag inte brukar gå på, uppe, mitt i Gamla Stan.
Att det skulle finnas många roliga affärer i Gamla Stan förvånade mig inte men attt det var så mycket grönska. Vi var bl a inne i Grillska_huset för att beundra dess trädgård. Jag fann inga bilder av trädgården på google, tog själv inte några, så tur att Hannele fotograferade. Det är som hon skriver en av de hemligaste trädgårdarna.
Här uppe hittade vi flera intressanta affärer med bl a böcker. Vet du att Hannele bloggar om böcker? På Hanneles-bokparadis hittar du mycket intressant bl a om boklådor i Stockholm.
Så var det dags för Hannele att återvända till Hisingen. Tack för att du kom upp hit och gav mig en så rolig och innehållsrik början på min semester. Ser fram emot nästa sommar!

måndag, september 13, 2010

Hos Ruben

Tack vare Hannele och hennes flitiga bloggande fick jag följa med henne och besöka Ruben och se hans vackra trädgård. Så började vi dag 3.
En helt fantastisk trädgård som Ruben presenterar med underbara bilder på sin blogg Rubens_rabatter Där presenterar han ögongodis. Mina bilder känns futtiga i sammanhanget.
Alltid trevligt att träffa trädgårdsvänner. Konstaterade att Ruben o Hannele har mycket tillsammans - var sin trädgård med massor med skönheter, samtidigt som de inte har så mycket tillsammans bl a så frösår Ruben mycket.
En av mina favoriter i Rubens trädgård. Tydligen även en av Rubens eftersom han har den i bloggens huvud. Visst är den vacker mot denna bakgrund!

tisdag, september 07, 2010

Vinterviken

Kvällen dag 2 besökte vi Vinterviken som ligger sydväst om Stockholm innerstad.
I husen därborta, i Gröndal har jag varit tidigare för några år sedan. Underbar utsikt där över grönska och vatten.
Vintervikens Trädgård visade sig bestå av en vacker o välvårdad trädgård och restaurang med mat o dryck. Dessutom hade vi turen att hamna på poesiafton.
Underbara stolar vid en damm.
Koloniområdet intill är jättestort, en skön grön promenad.
Här finns mycket att titta på - inte bara trädgård - dessa grindar t ex.
När man är ute med Hannele kan man ibland få se mer än vad som var tänkt. Denna byggnad kom vi till. Jag har nu lärt att det är Winterviken en festvåning som är Nobels gamla dynamitfabrik från 1891.
Klicka på Hanneles namn så kommer du till hennes bilder från Vintervikens Trädgård.

söndag, september 05, 2010

Sommarsalongen Ulriksdal

I år var det Sommarsalongen som drog oss till Ulriksdal. Den pågår fortfarande, till 12 september och man kommer in två för samma pris som en med bl a dn-kortet.
Där fanns 19 idéträdgårdar att titta på, verkligen mycket inspirerande. En del var enkla och mycket vackra...
...andra hämtade sin inspiration från främmande kulturer.
Utställningens häftigaste äpple.
Rost o orange passar mycket bra ihop.
Kul att Hannele var nöjd med utställningen. Göteborg hade något liknande förra året, i Trädgårdsföreningen.
Klicka på namnet så får du se hennes bilder från sommarsalongen.
Trevlig utställning med mycket att inspireras av både vad gäller grönska och att ta tillvara på den lilla plats som man har.

Etiketter:

fredag, september 03, 2010

Ulriksdal

Dag 2 inleddes med besök på Ulriksdal.
Gillar utsikten eftersom det är där som jag bor!
Ulriksdal har en fin trädgård som är väl värd ett besök.
Hannele med väska trivdes i Ulriksdals grönska.
Vi lyxade med lunch på Ulriksdals Wärdshus. Jätttegott och trevligt, synd bara att vi måste sitta inomhus.
Självaste varmrätten kostade rimligt. Lyxen stor den jättegoda (och nyttiga) efterrätten för. Mums!
Jodå, även Ulriksdal har Häger. Säkert samma som jag såg förra vintern.