Ingrids blandning

Min bilder
Namn:
Plats: Danderyd, Stockholms län, Sweden

måndag, mars 31, 2008

Äntligen utslagen

5:e februari visade jag bild på bloggen på Narcissen i knopp. Först nu, efter den kalla påsken slog den ut. Rekord? Den har stått färdig att slå ut över en vecka. Så äntligen kom värmen och då fick vi se blomman. Nu kan vi vänta att många fler blommor kommer att slå ut. Det skall bli underbart!
Mars månad har snart gjort sitt. Tycker att månaden skall skämmas lite. Den blev en besvikelse, efter den fina februari hade man förhoppningar. Mars lekte april i år med alla dessa vädertyper och temperaturer. Kommer april att vara som maj, ja då kan det bli riktigt underbart!

lördag, mars 29, 2008

Tulpaner, sommartid

Fortfarande njuter jag av tulpaner inomhus. Jag handlar dem hos min torghandlare. Denna sort brukar stå extra länge, dessutom ser de speciella ut. Denna vecka fick jag en bukett med roliga färger. Tulpanerna har de flesta färger, gult, rött, grönt. Kul + att buketten bara kostar 25 kr, då har man råd att njuta.

Skönt våraktigt ute idag. Nu har det kommit några stänk regn vilket efter förra helgens snö får ses som ett vårframsteg.

Arbetar i natt. Extra trevligt för natten är ju en timme kortare. När avdelningens stora väggklockor kommer till 02 så tickar de snabbt vidare till 03! Sedan gäller det bara att dagpersonalen skall komma ihåg att de får en timme kortare natt och i praktiken skall upp en timme tidigare än vanligt. Naturligtvis kommer jag att påminna ikväll.

fredag, mars 28, 2008

Vårspaning igen

Min favoritsysselsättning; spana efter våren har jag idag återupptagit. Det bedrövliga påskvädret har inneburit att våren har gjort halt. Det verkar dock som grönskan inte tagit skada. Dock ser några vallmo ut att vara knäckta, får se hur det går med dem. Jag är tacksam över att jag inte rensade i rabatterna för löven har behövts som köldskydd. Förhoppningsvis blir det tid för trädgårdsarbete nästa helg.

onsdag, mars 26, 2008

Inte så lyckad

Hittade Scilla hos min torghandlare och köpte mig en. Den blev inte särskilt lyckad. Fin så här i början men sedan slog den ut mer men innan den hann göra det hade de första blommorna vissnat så det var inte så vackert. Nu, när våren kommer, kan jag plantera ut den och får hoppas på bättre blomning utomhus nästa vår.

tisdag, mars 25, 2008

Kamp mot förkylning

Det pågår en kamp hemma hos mig just nu, kampen mot förkylning. Det värker i hela kroppen och känns som att det bryter ut när som helst. Under tiden går jag och suger o sväljer diverse medikamenten.
Den lilla påsen innehåller ett pulver som skall lösas ut i vatten. Är en kombination av värktablett och c-vitamin. Jag köpte den på apoteket på Grand Canaria och där fick den stopp på den förkylningen. Någon som vet om det finns någon liknande kombination i Sverige?
Tycker att alla verkar att ha någon förkylning så jag är inte förvånad. Vad som förvånar är att folk både tar i hand o kramas trots att de är förkylda. Är väl lite yrkesskadad som sjukvårdsanställd men vet inte folk att förkylningar smittar bl a genom kontakt?

måndag, mars 24, 2008

Ljudbok

Till mig som är politiker kommer det tjocka brev med kommunala handlingar från Danderyds kommun. Jag förväntas läsa alla dessa papper, gärna komma ihåg varenda siffra som står i dem. Läsandet av dessa handlingar är inget problem för mig men däremot att hinna läsa skönlitteratur. Sommaren brukade jag läsa böcker men inte under politiksäsongen. Så fick jag ett reklamblad från lyssnarklubben bl a skulle jag få en CD-spelare gratis. Det ville jag ha så jag gick med som medlem. Nu är jag helt såld. Det dimper ner en bok ungefär en gång i månaden. Väldigt många deckare men på sistone har det kommit annat. Just nu lyssnar jag på Hosseinis "Tusen strålande solar". Uppläsare Sharon Dyall.
Hörlurarna har jag köpt hos Claes Ohlson till reapris, de sitter på jättebra.
Fördelen med ljudboken/lyssnarboken är att man kan göra annat samtidigt som att stryka, diska, polera o liknande sysselsättningar. Tyvärr ej läsa handlingar.
Ser att de har kvar sitt erbjudande till nya medlemmar.

söndag, mars 23, 2008

Povel Ramel

Denna påsk blev inte alls vad jag hade tänkt mig. Här skulle det promeneras och arbetas ute i trädgården. Påsken blev kall med hala vägar.
Som tur var hann jag till Åhléns cd-rea och fick köpt denna samling med Povel Ramel. Det har varit mycket trevligt att lyssna på.

lördag, mars 22, 2008

Brunn

Även Danderyd eller snarare Stocksund har "vildsvin". Detta sitter på klippan och bevakar den gamla brunnen som är där nere, vid strandpromenaden.
Många passerar denna och undrar naturligtvis vad det är. Avlopp? Nej då detta är en gammal brunn. Här tog man tidigare upp vatten som det gjordes sodavatten av.
Stocksund har en mycket aktiv hembygdsförening Sällskapet Amorina. Janne som är grisägaren, tillika politikervän till mig är aktiv i Amorina. Han berättade för mig att man håller på att undersöka vattenkvalitén i denna brunn och en annan brunn i Stocksund. Om det hela går i rätt riktning kommer man i framtiden att kunna promenera mellan dessa båda brunnar och kunna dricka brunn igen! Ett jätteroligt initiativ som jag hoppas kan förverkligas.

fredag, mars 21, 2008

Vatten

Såg du Korrespondenterna igår på SVT2? Det gjorde jag för programmet handlade om vatten. Det som vi har som en självklarhet är i stora delar av världen en bristvara. Förutom att det är brist är det lilla vatten som finns ofta förorenat och ger barnen sjukdomar som diarréer.
Vad som förvånade mig var att de framställdes i programmet som det är en ny fråga pga det ändrade världsklimatet. Så är det inte alls. Detta är tyvärr ett gammalt problem.

Bilden ovan är från en resa som jag gjorde till Sudan 1983. Under 80-talet var jag på flera Afrikaresor och studerade där på nära håll vattenproblemen och hur man försöker komma till rätta med det genom att bl a gräva brunnar.
Det var värst i Sudan med deras ökenutbredning. Där regnar det sällan, brunnarna är jättedjupa för att komma ner till vattnet. Trots detta sinade de och då var man hänvisad till att köpa vatten, dyrt. Tankbilar kom ut till byarna med vattnet och det var oftast långt ifrån rent. En familjs halva inkomst kunde gå åt till att inhandla detta vatten.

Tyvärr är det inte bara att gräva brunnar för de drar till sig stora skaror med boskap som trampar ner gräset och ökar ökenutbredningen.
När jag var i Sudan var det fred. Regionen Kordofan som jag besökte startade då projekt mot ökenspridningen. Nu lär allt vara nerlagt för Darfur är allt för nära.

Vattenbristen ökar i världen. Förhoppningsvis öppnar det ögonen på världssamfundet och vattenprojekt startas, även i Afrika.

torsdag, mars 20, 2008

Nybyggt

I området ovanför Brohuvudet 2 har det byggt många nya hus där järnvägen tidigare gick fram. Jag tycker att de flesta husen har blivit riktigt lyckade, speciellt småhusen som byggts i trä. Det har blivit riktigt idylliskt.
Det har tjafsats väldigt mycket om friskolan Marina Läroverket och deras nybyggnad. Jag tycker att den har blivit jättefin. Ser ut som en riktig skola! Nedanför i Stocksunds hamn ligger deras segelfartyg.
För minst 10 år sedan så gjorde Stockholms Golfklubb och Danderyds kommun ett markbyte. Golfklubben fick mark nere vid Kevinge Strand för att där bygga ett stort kontorskomplex. Just då havererade kontorsmarknaden i stockholmsregionen och bygget blev inte av. Senare byggde golfförbundet huset till höger. Det går i samma stil som det gamla klubbhuset, till vänster. Det huset var ursprungligen Kevinge Gårds lada.

onsdag, mars 19, 2008

Brohuvudet 2

Målet för min söndagspromenad var att titta på den tomt som skall bebyggas i Stocksund, Brohuvudet 2. Den tomten ligger till höger på bilden, ovanför det stenparti som ses längs bort i bilden. Här syns vilken fin strandpromenad vi har. Den blir kvar.
Detta är ett ganska intressant område ur historisk synpunkt för här finns rester från gamla broar och färjeläger.
Så här ser den tomten ut från gatusidan. Gissa hur mycket man fick ge för tomten! Jag träffade på en man som varit med och lagt bud på tomten, han berätttade. På tomten finns det plats för ett boningshus i två våningar och ett komplementhus vid vägen.
För något tiotal år sedan gick Roslagsbanan här. Det är resterna av deras järnvägsbro som syns på bilden ovan. I vattnet står brofundamentet kvar på Danderyds sida. Solna rev sitt. Jag skulle vilja att Danderyd tog bort sitt brofundament och muddrade. Det skulle innebära att vi fick bättre vatten inne i Edsviken.
Man kommer att få en fin utsikt över inloppet till Stocksund ut över Solna Stad och Bockholmen.
Mer om Brohuvudet 2 finns hos Danderyd kommun.

tisdag, mars 18, 2008

Isvarning?!

Isvarningstavlan sitter fortfarande uppe. Idag kanske mer befogat än i söndagens solsken. Idag är det nämligen vitt på en del av marken. Isen har dock inte lagt sig i Edsviken. Kallare dagar skall komma och då kan uppmaningen att ej beträda isen vara på sin plats. Även om flera dygn med minusgrader skulle komma så blir isen inte tillräckligt stark att gå på. Jag lovar, jag skall inte försöka!

måndag, mars 17, 2008

Solig söndag

Vilken underbar dag det var igår. Solen sken. Det var vindstilla och ganska så varmt. Jag passade på att gå på en riktigt långt med mina stavar. Tog en helt ljuvlig promenad utmed Edsviken från Kevinge Strand (bilden ovan) till Stocksunds hamn. En jättefin promenadväg utmed vattnet. Danderyds kommun har gjort i ordning strandpromenaden med nya trappor, soffor, bra jämn väg - även för barnvagn.
Kevinge Gård ägdes förr av lanstinget och där var under några år en sjuksköterskeskola. Det var undervisningssalar och studentrum där det nu är radhus. Kevinge Gård är numera privarägt. Jag var inne o tittade när landstinget sålde huset. Då var det rejält slitet och fult målat/tapetserat. Idag är det ett jättefint hus igen med en väl underhållen trädgård.

De kommande dagarna skall det bli snö så då blir det att vara mera inomhus. Skall använda denna vecka till att röja här hemma för det behövs verkligen.
Hoppas att alla fina blommor kommer att klara några dagar med snö och minusgrader.

lördag, mars 15, 2008

Lasse Liten, farthållaren

Danderyds kommun tar till ett nytt grepp för att få sänkt hastighet. När bilisterna tar av från E18 glömmer de att lätta tillräckligt på gasen. I kommunen är det 50 km på genomfartsvägarna och 30 km på de inre gatorna, men hastigheterna är i verkligheten högre.
Nu tar Danderyd hjälp av Elsa Beskow och Lasse Liten. Denna skylt sitter uppe vid ett tiotal platser i Danderyd bl a vid avfarterna från E18 och skall förhoppningsvis - på ett trevligt sätt - få folk att lätta på gasen. Ett bra initiativ tycker jag.
Elsa Beskow bodde i Villa Ekeliden, Djursholm så skylten har alltså lokal anknytning. Det är Elsa Beskows illustration av Lasse Liten, en barnramsa av Zacharias Topelius.
Kommer du ihåg texten ?
Fast med tanke på budskapet passar kanske Cornelis Vreeswijks Lasse Liten Blues bättre?

fredag, mars 14, 2008

P. Denticulatum

Får en Pelargon se ut hur som helst? Det är inte utan att man undrar när man ser P. Denticulatum. Den tillhör vildarterna, ser ut som en morot på bladen. Blomman skall bli lilarosa. Växten doftar starkt, som tuggummi hävdar vissa. Bräkenpelargon kallas den också. Jag har haft flera stycken tidigare, tyvärr har de aldrig blommat för mig men denna som jag hittade på Sollentunamässan ser väldigt kraftig ut så i år så kanske....
Tidningen Allt om Trädgård har ett Forum. Detta var tidigare i forumisternas egen regi och de la upp listor bl a denna med flera hundra pelargoner.

Min första P.Denticulatum köpte jag åt en Forumist och passade då på att köpa också en till mig själv, sedan har jag varit fast i det sk pelargonträsket.

torsdag, mars 13, 2008

Sticklingar

Köpte några sticklingar på Sollentunamässan. Fyra Pelargon och fyra Fuchsia (till höger). Brukar alltid köpa framförallt Fuchsiasticklingar på trädgårdsmässan, eftersom jag inte skall på den stora i Älvsjö fick jag köpa redan nu. De brukar inte bli speciellt lyckade och två av dem tyckte jag verkade väldigt blöta vid omplanteringen. Nu har jag något att skylla på om de inte vill sig i år. Jag blev väldigt förtjust i Pelargonierna på vår balkong på Grand Canaria tror att de är stjärnpelargon. Har inte hittat dem här hemma, vare sig som sticklingar eller frö, men dessa pellisar är alla andra stjärnpelargon. Hoppas att de kommer att blomma fint här hemma.

tisdag, mars 11, 2008

Kungsängslilja


På Sollentunamässan köpte jag bl a en Kungslilja. Jag hade en grupp som bl a innehöll Kungslilja. Dessa vissnade dock snabbare än de andra växterna i gruppen så det behövdes nya. Att de andra växterna såg malätna ut efter omplanteringen så att jag fick gå till den lokale torghandlaren o köpa nytt, det är en annan historia.
I Djursholms Slottspark hittade jag denna skylt från Danderuds kommun med intressant text om Kungsängslilja, bl a att namnet kommer från Uppsala, ej Stockholm. Klicka på bilden så blir texten lättare att läsa.

söndag, mars 09, 2008

Sollentunamässan

I helgen var det dags för årets första trädgårdsmässa; Rum & Trädgård på Sollentunamässan. Den passade mig utmärkt eftersom jag var ledig på lördagen pga arbetskonferensen och jag kan inte gå på Älvsjömässan i april som är en större trädgårdsmässa.
Sollentuna är lite nostalgi för där var jag på min första trädgårdsmässa, för många år sedan.
Jag gillade vad jag såg på mässan. Blev glatt förvånad över att det var så mycket trädgård trots att det är tidigt på året. Naturligtvis fanns det många kringgrejor som dessa tjusiga grodor. Pussar man dem så kanske de blir som snyggingen nedan, en riktig trädgårdsprins.
När jag såg montern nedan med huset och allt runtom så tänkte jag på mina bloggkompisar. Damen på stegen fick mig att tänka på Filifjonkan och cykeln på Hannele.
Det är en bit kvar till trädgårdssäsongen då man får se saker, som de som liggger på bordet, ute i det gröna. Längtar ännu mera nu!
Återkommer med de blommorna som införskaffades på mässan.

lördag, mars 08, 2008

Konferansslut

Så är då arbetskonferansen på Näsby Slott över. Det var två mycket givande dagar i en vacker omgivning. Sjökrigsskolan höll förr i tiden till på detta slott, nu finns pliktverket där fast i andra lokaler.
Vi åt gott och diskuterade livligt. En promenad i den fina omgivningen hann vi också med.

Innan vi avslutade med god middag fick vi lyssna till Lena Oetterli friskvårdsinspiratör och mental tränare. Jag tycker att det alltid är nyttigt med att höra på den typen av föredrag. Visst sägs det många självklarheter men de kan vara nyttiga att upprepa. Lena imponerade på oss med att kunna alla våra namn, över 40 st.

Deltog ej i konferensen

torsdag, mars 06, 2008

Första konferansdagen

I morse var det vitt på marken. Snön smälte dock snabbt. När jag gick till bussen i morse var det en hal sörja som jag fick gå i. Visserligen blåste det kallt på dagen men solen lyste så fint. När jag kom hem i eftermiddags var det hela nio grader ute! Vackra moln på himlen.
Annars är jag mest förundrad över att jag är så trött efter en dags konferens. Förmodar att det tidiga uppstigandet bidragit till denna trötthet. Det har varit en givande dag med bl a grupparbete. Känner nästan för att lägga mig nu, före kl 19 men några timmar skall jag väl orka hålla mig uppe. Tidig sänggång skall det dock bli för imorgon skall jag upp vråltidigt igen.

onsdag, mars 05, 2008

Ljuset kommer åter

Så underbart det är med de ljusa eftermiddagarna, fortfarande någorlunda ljust runt halv sex. Det är också helt ljust när jag åker hem på morgonen. Underbart! Kommer att njuta extra av detta de kommande två dagarna för vi har planeringsdagar för jobbet. Det innebär att jag måste gå upp mitt i natten (nåja) för att komma i tid till Näsby Park. Nattarbetaren skall plötsligt arbeta dagtid. Det blir tungt.

tisdag, mars 04, 2008

Sweeney Todd

Måste börja med att berätta att jag sällan går på bio numera och att jag avskyr våld och skräck. Tecknad barnfilm (otroligt barntillåten) är det som passar mig bäst. Trots detta så tillhör Johnny Depp mina favoriter. Visst är han snygg! Såg i tidningen att han för första gången sjunger på vita duken i filmatisering av musikalen "Sweeney Todd".
Härom kvällen lyckades jag lura med Pia att se filmen. Den handlar om en barberare som tar livet av sina kunder för att hämnas hur han o familjen blivit behandlad. Hjälp så blodigt! Klart mer än jag tål. Pia konstaterade att nästa gång väljer hon film:-)
Filmen i sig är väldigt bra. Klart sevärd. Johnny Depp är underbar som vanligt, trots allt, och han sjunger verkligen bra. Gå gärna o se filmen men ät något vegetariskt innan o efteråt kommer ni definitivt inte att vara hungriga.
Otroligt nog så finns det en frisersalong på Sturegatan i Stockholm som heter Sweeney Todd. Dagens bilder är från deras fönster. Innanför är den inredd i gammal stil med bl a gamla frisörstolar. Tyvärr så har de ingen hemsida men mycket nöjda kunder enligt Eniro. Jag tror inte jag byter frissa ändå.

Etiketter: ,

måndag, mars 03, 2008

Lilla Bukowskis



Var igår på visningen på Lilla_Bukowskis . Det fanns mycket fint att titta på. Det kostar ju en del så det intresserar inte att köpa däremot säljer jag o mina syskon nr 449. Auktionen är 3-4 mars och idag gäller det för oss. Spännande!

söndag, mars 02, 2008

Pellisbarn

Såhär har det nu gått för mina frösådda Pelargonier. Visst är de söta! Totalt blev det 21 fröer som nu är omplanterade i vanlig jord. Bäst gick de gamla fröerna från Grand Canaria!

lördag, mars 01, 2008

Välkommen Cattis

1:a mars och byte på den viktiga posten som finanslandstingsråd i Stockholms län. Chris Heister har avrest för att bli landshövding för Västerbotten. Nytt finanslandstingsråd är Catharina Elmsäter Svärd, Södertälje. Välkommen Cattis!
Du kommer till ett landsting som numera går med plus. Bokslutet för 2007 blev klart igår och det visar att Stockholms landsting går med över 1 miljard i överskott. En fantastiskt omsvängning från socialdemokraternas efterlämnade förlustlandsting. Det är ett noggrant och målmedvetet arbete för sunda finanser som nu visar resultat. "Under 2007 ökade både antalet läkarbesök och kollektivresenärer, liksom löner och priser. Ändå visar landstingskoncernen ett positivt resultat på 1 008 miljoner kronor. Det beror främst på ökade skatteintäkter." skriver landstinget
Dessutom har skatten kunnat sänkas och nu kan vi hoppas på fler skattesänkningar.

Från min arbetsplats inom landstinget kan jag rapportera om större arbetsglädje, nöjdare patienter och att desssutom har vi blivit fler händer som arbetar. Framtiden ser ljus ut för Stockholms landsting som kan fortsätta satsa på en tillgänglig i vård av hög kvalitet.